Berkenmultiplex

Sterk, duurzaam, mooi.

Multiplex heeft doorheen de geschiedenis tal van designers kunnen bekoren. Dat is te danken aan zijn unieke esthetiek, hoge mechanische kwaliteiten en zijn veelzijdigheid. Met een slijtvaste toplaag in gekleurd laminaat, is het hip en praktisch. Multiplex kan ook zeer klassevol zijn, indien het afgewerkt wordt met een mooie fineerlaag. Kijk maar naar deze lounge chair van Eames, waar de zichtbare laagstructuur prachtig contrasteert met de palissanderfineer toplaag.

Beresterk

Multiplex is heel sterk door de opbouw in laagjes. Hierdoor trekt het ook veel minder krom dan massief hout.

Veelzijdig

Berkenmultiplex kan op allerlei manieren afgewerkt worden: naturel, gelamineerd of gefineerd.

Ecologisch

Multiplex wordt gemaakt van laagjes die van een boomstam 'geschild' worden. Daarbij gaan veel minder kostbare grondstoffen verloren dan bij de selectie van massief hout.

Authentiek

Multiplex is door en door hout. De tekening op de bovenlaag hoeft niet onder te doen voor de tekening op massief hout. Bovendien geven de zichtbare laagjes op de kopse kanten een heel eigen en tijdloze look.

Uitvoeringen

De multiplex in TreeSpoke meubels is voorzien van A-kwaliteit fineer, afgewerkt met een UV-geharde lak op waterbasis. Dit is dus niet het multiplex wat je in de doe-het-zelf handel kan kopen.

Onze eikfineer meubels zijn gemaakt van berkenmultiplex met een A-selectie fineerlaag. Deze fineerlaag wordt afgewerkt met een watergedragen blanke lak. Het contrast tussen de fineerlaag en de zichtbare laagstructuur, zorgt voor een zeer aparte en kwaliteitsvolle uitstraling.

Als het op krasvastheid aankomt, is geen materiaal beter dan lamininaat, ook wel HPL (High Pressure Laminate) genoemd.  Laminaat op berkenmultiples zorgt, net zoals een fineerlaag, voor eenstijlvolle uitstraling dankzij het contrast tussen de effen gekleurde toplaag en de laagstructuur van het multiplex.

Een laminaatlaag geeft extra stijfheid aan de plaat, waardoor deze uitermate geschikt is voor kasten die zwaar belast worden, of voor tafelbladen.

Naturel


Berkenmultiplex heeft een warme en rustige uitstraling. Het is sterk, veelzijdig en tijdloos. De toplaag is een A-selectie fineer, afgewerkt met blanke vernis.

Stel nu hier je multiplex kast samen

Eikfineer


Een edele fineerlaag contrasteert heel mooi met de zichtbare laagjes van het berkenmultiplex en geeft jouw meubel een klassevolle uitstraling. We werken standaard met geverniste eikfineer van A-kwaliteit.

Stel nu hier je gefineerde kast samen

Laminaat


Ben je op zoek naar een kleurrijke toets of een extra resistent materiaal? Dan is laminaat de ideale keuze! Een laminaatlaag geeft extra stijfheid, hierdoor is het heel geschikt voor kasten die veel gewicht moeten dragen. Daarnaast is laminaat krasvast en zeer onderhoudsvriendelijk.

Soorten en kwaliteiten

Berkenmultiplex herken je aan de lichte kleur en fijne laagopbouw. In de handel zijn er verschillende kwaliteitsgradaties verkrijgbaar, gaande van B/BB – de mooiste in de handel verkrijgbare kwaliteit – tot B/B en CP. Voor meubelbouw en interieurafwerking wordt doorgaans B/BB gekozen. De lagere kwaliteiten vertonen noesten en gerepareerde plekken, waardoor deze eerder gebruikt worden als constructieplaat. Naargelang de gekozen kwaliteit, kunnen de prijsverschillen heel groot zijn.

Voor de bouw van onze kasten werken we platen die afgewerkt zijn met een toplaag van A-kwaliteit, verzegeld met blanke vernis. Deze variant wordt speciaal voor ons op bestelling geproduceerd, en is dus van een hoger afwerkingsgraad dan de platen die je bij de doe-het-zelf zaak of houthandel kan verkrijgen.

Oorsprong en productie

Multiplex wordt gemaakt door fineerlagen kruislings op elkaar te verlijmen. De fineerlagen worden van de boomstam geschild. Hierbij gaat veel minder materiaal verloren dan bij de selectie van massief hout. Er word dus beter gebruik gemaakt van de grondstof. Door de fineerlagen kruislings op elkaar te verlijmen, ontstaat ook een zeer sterke en stabiele vezelstructuur. Oorspronkelijk werd multiplex gebruikt voor de bouw van vliegtuigen! Het de gekruiste laagopbouw zorgt voor het kleurveschil in de laagjes.

Voorbeelden

Het assortiment

Bekijk ook onze andere duurzame materialen

Bekijk het volledige aanbod