Zo meet je op
Wanneer je een kast op maat bestelt, is het belangrijk om vooraf goed op te meten. Zo voorkom je problemen bij de plaatsing van jouw meubel. Hieronder geven we enkele tips om je op weg te helpen.
De ruimte opmeten
Meet de diepte, breedte en hoogte op minimaal 2 verschillende plaatsen, en neem telkens de kleinste maat als referentie.
Muren en plafonds lopen zelden perfect recht. Een nis kan bvb versmallen naar achter toe, een plafond kan lichtjes aflopen, een vloer ligt niet perfect vlak… Meestal valt dit niet op met het blote oog. Door op verschillende plaatsen te meten ben je zeker van de juiste maat.
Afmetingen van je meubel bepalen
Nadat je de ruimte opgemeten hebt, kan je de maximale maten van de kast bepalen. Hierbij is het belangrijk om de nodige veiligheidsmarge aan te houden om de montage van je meubel vlot te laten verlopen.
Een boekenkast wordt rechtstaand opgebouwd. De montage van de dekplaat en de zijwanden vormen de laatste stappen in de bouw van de basisstructuur. Je hebt voldoende ruimte nodig om deze panelen met voorgemonteerd verbindingsbeslag op hun plaats te zetten en aan te trekken. De minimale ruimte hangt af van hoe de kast geplaatst wordt.
2. Indien de boekenkast kan in een open ruimte opgebouwd wordt, en na montage in een nis geschoven.
In dit geval heb je meer ruimte om de kast te monteren en kan je eventueel iets strakker aansluiten in de breedte. Let op eventuele obstakels bij het verschuiven van de kast, zoals hanglampen, rookmelders etc..
2. Indien de boekenkast kan in een open ruimte opgebouwd wordt, en na montage in een nis geschoven.
In dit geval heb je meer ruimte om de kast te monteren en kan je eventueel iets strakker aansluiten in de breedte. Let op eventuele obstakels bij het verschuiven van de kast, zoals hanglampen, rookmelders etc..
3. Indien de boekenkast in een open of half open ruimte staat.
In dit geval moet je enkel rekening houden met de afstand tot het plafond.
Handige weetjes
Boekenkasten vs inmaakkasten.
Inmaakkasten die een nis of ruimte compleet uitvullen, hebben een andere bouwwijze dan onze boekenkasten. Inmaakkasten bestaan uit losse elementen (korpussen), die bij plaatsing aan elkaar gekoppeld worden. De modules hebben een vrije ruimte van zo’n 5cm rondom, die gevuld wordt met paslatten. Een kleine meetfout kan je dus opvangen door de paslat op maat te zagen. Bij een boekenkast kan dit niet.
Speling camoufleert imperfecties
Wanneer je wat meer speling laat tussen kast en muur, worden onvolkomenheden (bvb een aflopend plafond, schuine muur..) beter gecamoufleerd. Door minder ruimte te laten tussen de kast en de muur, heb je dus niet noodzakelijk een mooier resultaat.
Schakelaars en stopcontacten
Houd rekening met schakelaars en stopcontacten wanneer je de kast ontwerpt, zodat deze niet botsen met een schot of een rug.
Wij kunnen de toegang tot stopcontacten en schakelaars voor u nakijken wanneer je je ontwerp bewaart in de webconfigurator. Indien nodig kunnen wij na bestelling een correctie doen in je ontwerp.
Plinten uitsparen
Wil je de kast mooi strak tegen de muur plaatsen, dan kunnen we een plintuitsparing voorzien.
Een plintuitsparing is een optie die je kan aanvinken bij de checkout. Geef de maten op in mm en maak de uitsparing minimaal 3mm groter dan de plint zelf.
Met een plintuitsparing verkleint de kastdiepte in het onderste schap. Dit kan tot gevolg hebben dat kast onderin niet diep genoeg is om lades te voorzien. Zie ook maattabellen voor lades>
Een plintuitsparing kan enkel aan de achterzijde van de kast, niet aan de zijkant.
Toegang tot de ruimte
Besteed de nodige aandacht aan het binnenbrengen van het bouwpakket, zeker indien je meubel op een verdieping moet geplaatst worden. Controleer in dat geval of de lift of traphal ruim genoeg is om met de onderdelen van de kast naar binnen te kunnen.
Bij een boekenkast zijn de grootste pakketen de zijwanden of de ligplanken. De afmetingen van de pakketten kan je inschatten aan de hand van onderstaande formule:
– Ligplank: kastbreedte x kastdiepte, per 2 of 3 verpakt
– Zijwanden: kastdiepte x kasthoogte, los of per 2
– Schotten: Kastdiepte x schaphoogte, per schap gegroepeerd
De maximale lengte van een plank is 3m. Is je kast groter dan 3m, dan is de ligger of zijwand in de regel opgedeeld in 2 stukken.
Bij twijfel: vraag advies!