Opruimen en organiseren is een vaak over het hoofd gezien, maar o zo belangrijk aspect van een stressvrije levensstijl. Zoals Nele het heel mooi verwoordt, betekent “rust in je huis, ruimte in je hoofd”. Lees hier vijf tips voor een opgeruimde en vredige levensstijl, aangeboden door opruimcoach Nele Colle.

Goed opruimen begint met goed kiezen

Opruimen is kiezen. Wil je het goed doen, dan moet je allereerst grondig selecteren wat gaat en wat blijft, ont-spullen dus. Je moet jezelf kritisch durven bevragen en keuzes maken. Gebruik ik dit nog? Waarom zou ik het bewaren? Wat gebeurt er als ik het wegdoe?

Opruimen doe je stap voor stap

Pak het allemaal niet te groots aan. Het gaat er niet over éénmalig zoveel mogelijk op te ruimen, maar stap voor stap op te bouwen naar een blijvend resultaat.

Opruimen is visualiseren

Om doeltreffend te sorteren, is het erg belangrijk om echt te visualiseren wat je allemaal hebt. Verzamel dus al je spullen van een bepaalde categorie en stal ze uit naast elkaar. Enkel zo kan je juist inschatten hoeveel plaats je denkt nodig te hebben voor al je zaken.

Opruimen is leren nee zeggen

Net zoals je moet beginnen met goed te kiezen tussen wat je echt gebruikt of nodig hebt en wat niet, moet je diezelfde discipline voorleggen in de toekomst. Leer dus nee zeggen tegen spullen die je niet nodig hebt. Zo voorkom je dat je opruimwerk voor niks is geweest.

Opruimen is organiseren

De laatste stap bij gericht opruimen is om alles een vaste plaats geven. Gebruik hierbij je beschikbare ruimte optimaal en voorzie een goed opbergsysteem. Bij TreeSpoke kan je verloren hoekjes omtoveren in handige opbergruimte met een op maat gemaakt opbergmeubel. De kern is dus eerst selecteren om daarna, wat overblijft, een vast stekje te geven.

“Het gaat er niet over éénmalig zoveel mogelijk op te ruimen, maar stap voor stap op te bouwen naar een blijvend resultaat.”