Thuiswerken: we doen het allemaal meer en meer. Je wint immers tijd, bent verlost van fileleed en je kan je dag helemaal zelf indelen. Er schuilen echter ook gevaren in thuiswerk. Zo is er een kans op vermindering van je productiviteit, vervaging van de grens tussen werk en privé en het vaak voorkomend probleem van overwerken.

Hoe zorg je er nu voor dat je zo productief mogelijk bent wanneer je van thuis uit werkt?

Wel, een belangrijke factor die zeer vaak over het hoofd wordt gezien, is je werkruimte. Als regel geldt dat een optimaal georganiseerd en ingericht bureau leidt tot optimale resultaten. Hieronder vind je vijf tips die je op weg helpen om van jouw bureau thuis de best mogelijke werkplek te maken.

Een prettige werkplek is een goede werkplek

Het is zeer belangrijk dat je je goed voelt op je werkplek. Hoe beter je je daar voelt, hoe minder je op zoek gaat naar afleiding in de rest van je huis. Richt je ruimte in, zodanig dat hij jou ook inspireert. Gebruik de ruimte ook enkel en alleen om te werken. Zo trek je een duidelijke grens tussen werk en privé. Prettig betekent ook visueel aantrekkelijk. Hoe beter je je voelt, hoe beter je werkt.

Alles binnen handbereik

Om tijdverlies te minimaliseren, zorg je er best voor dat je al je bureauspullen binnen handbereik hebt. Organiseer deze spullen ook netjes zodat je niet lang en onnodig moet zoeken naar bepaalde zaken. Een nette werkplek is dus een goede werkplek.

Structureer alles

Naast je werkplek structureren, is het ook belangrijk dat je je dag even goed structureert alsof je op kantoor zou zitten. Eet en beweeg op regelmatige tijdstippen en neem ook even pauze zoals je op je werk zou doen. Vaak vergeten mensen te ontbijten of vergeten ze even buiten te komen om te bewegen. Structuur en regelmaat zijn belangrijke sleutels tot succesvol thuiswerk.

Investeer in je werkplek

Investeren in goede meubels en werkmateriaal in je bureau is een must. Het is immers een investering die loont. Niet enkel voor jezelf, maar ook voor je werkgever. Onderzoek toont aan dat meer dan 30% van Belgische werkgevers (een deel van) de kosten wil dragen van de inrichting van de werkplek van iemand die regelmatig thuis werkt. Een goed uitgeruste werknemer is immers een productievere werknemer, met alle voordelen van dien. Over het algemeen zal je baas ook meer openstaan voor thuiswerk als hij weet dat je daar een goede plaats voor hebt.

Stay connected

Ervoor zorgen dat je in contact staat met je collega’s en/of leidinggevenden is een must. Het verbetert je workflow en zorgt er ook voor dat je niet te maken krijgt met gevoelens van isolement. Er bestaan veel verschillende online co-working tools die hier speciaal voor gemaakt zijn. Bekijk onder andere Slack en Asana, beiden heel sterk in wat ze doen en grotendeels gratis. Regelmatig videochatten kan ook handig zijn als je dieper wil ingaan op bepaalde zaken.

 

Lees ook het artikel over Tim’s buro, die het begrip “thuiswerken in stijl” heel goed begrepen heeft :-)

 

Bronnen:
www.jobat.be
www.vacature.com
www.plusorganising.be